Boulimia nervosa

Wanneer u boulimia nervosa hebt, zult u zien dat uw eetgedrag en ideeën vaak veel weg hebben van die van mensen met anorexia nervosa. Wat er bij u anders is, is dat u ook last hebt van eetbuien waarbij u het gevoel hebt dat u geen controle hebt over deze eetbuien. Deze eetbuien hebt u misschien een paar keer per week, maar het komt ook vaak voor dat iemand meerdere eetbuien achter elkaar heeft op een dag.

Veel mensen schamen zich voor hun eetbuien. Daarom proberen ze soms stiekem te eten. U kunt zich voorstellen dat u na zo’n eetbui bang bent voor de calorie-inname die u zojuist hebt gehad. Daarom probeert iemand met boulimia nervosa deze eetbuien te compenseren. Dit doen ze bijvoorbeeld door het eten weer uit te braken, ze nemen laxeermiddelen of plaspillen. Of gaan heel streng lijnen of enorm veel sporten. Na bijvoorbeeld het eten overgegeven te hebben hebt u misschien wel het gevoel dat u opnieuw kunt eten. U hebt een volgende eetbui, moet weer braken en zo komt u terecht in een cirkel waar u niet meer uit komt.

Doordat u afwisselend veel en weinig eet, hebt u vaak een “normaal” gewicht. Hierdoor valt het anderen misschien heel lang niet op dat u worstelt met een eetprobleem. Misschien bent u er ook wel heel goed in geworden om uw eetbuien en/of het braken te verbergen. Het probleem met het compenseren van eetbuien is dat het heel gevaarlijk is voor uw gezondheid. Wanneer u worstelt met deze problemen is het zeker raadzaam om er iets aan te gaan doen en om te leren op een gezondere manier met eten en uw emoties om te gaan.