Eetstoornissen

Wat is nu eigenlijk een eetstoornis?

Een eetstoornis kan zich op verschillende manieren uiten. Wanneer u een eetstoornis hebt bent u vaak constant bezig met (het denken aan) eten, uw uiterlijk en uw gewicht. U hebt allerlei afspraken met uzelf gemaakt of u hebt regels over wat u mag eten. Zoals wanneer u mag eten, maar vaak vooral over wat u niet mag eten. U bent vaak bang om aan te komen, of u wilt heel graag afvallen. Hierdoor is het een constante strijd in uw hoofd; eten is namelijk een constante factor in ons leven en u kunt er niet omheen. Vaak zijn er veel mensen in uw omgeving die letten op wat u wel en niet eet en geven ze (meestal goedbedoelde) tips en adviezen. Soms probeert u af te vallen door over te geven, door heel veel te sporten of door bijvoorbeeld laxeermiddelen te nemen. De meeste mensen met een eetstoornis zijn ontevreden over hun lichaam en doen er alles aan om dit te verbeteren door bijvoorbeeld steeds meer af te vallen.

Wanneer en waarom ontstaat een eetstoornis?

Een eetstoornis heeft meestal niet 1 specifieke reden of moment van ontstaan. Zowel mannen als vrouwen, kinderen, jongeren en volwassenen kunnen last krijgen van een eetstoornis. De “redenen” zijn divers; soms ontstaat het door veel stress, een uit de hand gelopen dieetpoging, afvallen tijdens en na een ziekte. Na commentaar van anderen, druk uit de sociale omgeving of bijvoorbeeld het gevoel gelukkiger te kunnen worden op het moment dat we er anders uit gaan zien. Maar er zijn nog tal van andere risicofactoren voor het ontwikkelen van een eetstoornis. eetstoornissen

Tijdens de intake en behandeling wordt met u bekeken hoe het komt dat u een eetstoornis hebt gekregen en wat we er samen aan kunnen gaan doen. Het is namelijk belangrijk om een eetstoornis te behandelen, omdat het grote, negatieve gevolgen heeft voor uw gezondheid en kwaliteit van leven.

Meest voorkomende eetstoornissen

We geven een overzicht van de meest voorkomende eetstoornissen. Het is belangrijk om hierbij te vermelden dat het heel goed mogelijk is dat u zich in een specifieke eetstoornis herkent, maar het komt ook voor dat mensen meerdere symptomen van meerderen eetproblemen herkennen en een soort “mengvorm” hebben, of dat het varieert in de tijd.